Spina Bifida
Spina Bifida, embriyonun gelişim sürecinde nöral tüpün kısmen ya da tamamen kapanma yetersizliğiyle oluşan doğumsal bir anomalidir. Santral sinir sisteminin gelişimi gebelik sürecinin çok erken dönemlerine denk gelmektedir. Anne adayı gebe olduğunu fark edene kadar da bebeğin gelişiminin önemli bölümü tamamlanmış olmaktadır Spina bifida başta miyelomeningosel olmak üzere omuriliği etkileyen birçok şekilde görülebilir. Sipina bifida da omurilik çevresindeki koruyucu kılıf (omurga) arka yüzde tam kapanamaz ve genellikle bel hizasında doğuştan bir açıklık olur. Hastalıkta omurilikte etkilenerek yürüme, altına kaçırma ve dışkı tutma vb. fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir. Hangi işlerin etkileneceği sırttaki açıklığın bulunduğu yere bağlıdır. Kontrol edilmezse, kafada beyin-omurilik sıvısının aşırı birikimi sonucu büyüme (hidrosefali) oluşur. İdrar kesesinde basınç çok yükselerek böbrekler hasar görür.
Kapsamlı değerlendirmenin ardından kişiye özel olarak belirlenen tedavi programına geçirilir. Fizyoterapideki esas amaç, çocuğun normal motor gelişimi seviyesinde ilerlemesini ve mümkün olan en yüksek bağımsızlık seviyesine ulaşmasını sağlamaktır. SB rehabilitasyonunu çocuğun gelişim evrelerine göre sınıflandırılmak mümkündür. Neonatal dönemde, kontraktür ve deformiteleri önlemek amacıyla pasif hareketler, splintleme ve pozisyonlamalar yapılır. Eğer neonatal dönemde sıklıkla görülen talipes ekinovarus, kalça dislokasyonu gibi deformiteler mevcutsa, genellikle seri alçılama ve splintleme uygulanır. Eğer ortezlemin mümkün olmayacağı kadar ciddi formda deformite söz konusuysa cerrahi operasyon uygulanabilir.
Özel Rüya Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde, Spina Bifidaya yönelik hizmet verilmektedir. Rehberlik için bize ulaşabilirsiniz.
KAYNAKÇA
Ergün, S., & Ileri, P. (2009). Hemşirelerin spina bifida hakkında bilgi düzeylerinin incelenmesi.