MENTAL RETARDASYON

Mental retardasyon; gelişim dönemlerinde ortaya çıkan, çevreye uyum ve davranışlardaki bozulma ile birlikte olan, genel zihinsel fonksiyonların ortalamanın anlamlı derecede altında olması şeklinde tanımlanabilir. Mental retardasyon zihinsel yeteneklerin yetersiz gelişimidir. Çeşitli testler yardımıyla kişilerin kapasiteleri oranında eğitilmesini, kendisine, ailesine ve topluma yük olmadan verimli bir yaşam sürdürebilmesini sağlamak mümkündür.

  1. Önleme: Birincil önleme İkincil önleme
  2. Özel eğitim
  3. Ruh sağlığı yaklaşımları
  4. Fiziksel Rehabilitasyon
  5. İlaç Tedavisi: (Zekâ geriliğini düzeltecek bir ilaç yoktur)
  6. Aile danışmanlığı: Akraba evliliklerinin engellenmesi, Mental retarde kişilere evlilik izninin verilmemesi

Birincil önlemede zekâ geriliğine yol açan etkenlerin gerilik ortaya çıkmadan önlenmesi olup bunun için en etkin yöntem toplumun bilgilendirilmesidir. Böylece çok ucuz ve kolay tetkiklerle mental geriliğe yol açabilecek hastalıklar kontrol edilebilirler.

İkincil önlemede ise biraz önce bir kısmını sıraladığımız hastalıkların erken tanısı ve tedavileri mental retardasyonun ortaya çıkmasını en aza indirmektedir. 

Mental retardasyonlu çocuğun tedavisinde başarı çocuğun mental kapasitesine göre çeşitli açılardan desteklenmesidir. Bu eğitim, sosyal aktiviteler, davranış problemleri ile birlikte bulunan problemlerin çözümü ve desteklenmesi şeklinde sıralanabilir. Ayrıca genetik danışma ve destekleyici psikoterapi de bunlara eklenmelidir. Böylece çocuğun yaşamının kolaylaştırılması ve kapasitesi oranında eğitim alması sağlanmış olur.

Mental retardasyonlu bireyde genel pediatrik bakım, diş bakımı, aşılanma programının uygulanması, büyüme ve gelişme parametrelerinin izlenmesi ve araya giren enfeksiyonların tedavisi gerekmektedir.

Bunların yanı sıra bu bireylerde eksiklik hızla saptanarak mümkün olduğunca erken kognitif, dil ve motor gelişimi destekleyecek tedavi programına başlanmalıdır. Bunlarda davranış problemleri genel topluma göre çok daha sık görülmektedir. Hafif retardasyonlu bireyde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sık görülürken, daha ağır retardasyonlu bireylerde stereotipik ve kendi kendine zarar verme davranışları sıktır.

Mental retardasyonlu grupta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanı kriterleri normal gelişimli bireyler gibidir. Mental retardasyonlu bireye yaptırılacak düzenli sportif faaliyetler ile ağırlık kontrolü, fizik koordinasyonun geliştirilmesi, kardiovasküler sağlığın sürdürülmesi ve vücut görüntüsünün düzeltilmesi sağlanmış olur.

Özel Rüya Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde, Mental Retardasyona yönelik hizmet verilmektedir. Rehberlik için bize ulaşabilirsiniz.

 

KAYNAKÇA

ÖZDEMİR, Ö. (2005). Çocuklarda mental retardasyon. Güncel Pediatri, 3.2: 62-66.

Merak ettiğiniz ne varsa bize sorabilir
en kısa sürede detaylı bilgi sahibi
olabilirsiniz

Eğitimlerimiz, Hizmetlerimiz ve Desteklerimiz hakkında detaylı bilgi alın

Bize Yazın

Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilir en kısa sürede geri bildirim alabilirsiniz







    Sign Up

    Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.